Πιεζοηλεκτρικά μπεκ

και Εξαρτήματα/Μετατροπές/Αξεσουάρ αυτών

Συντονιστής: Moderators


Πιεζοηλεκτρικά μπεκ

Δημοσίευσηαπό kj jim » Πέμ Οκτ 02, 2014 13:36

Ηλεκτροδιαστολή και πιεζοηλεκτρικά μπεκ PDF Εκτύπωση E-mail
Πετρελαιοκίνηση
Ηλεκτροδιαστολή και πιεζοηλεκτρικά μπεκΈνα καινούργιο τεχνολογικό επίτευγμα που χρησιμοποιείται στην 3η γενιά Common Rail είναι τα πιεζοηλεκτρικά μπεκ. Πρόκειται για μπεκ που λειτουργούν με βάση την αρχή του πιεζοηλεκτρικού φαινομένου ή για να είμαστε πιο ακριβείς το φαινόμενο της “ηλεκτροδιαστολής”.

Περιέχουν εκατοντάδες πολύ μικρούς κρυστάλλους οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να διαστέλλονται όταν βρεθούν μέσα σε ένα ηλεκτρικό πεδίο και έτσι προκαλείται το άνοιγμα της βελόνας των μπεκ.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η καινοτομία είναι ότι έχουν πολύ μικρότερο βάρος και δουλεύουν σε ταχύτητα διπλάσια από αυτή των ηλεκτρομαγνητικών (φτάνουν το 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου).

Ο λόγος που υπερνικά την προηγούμενη τεχνολογία είναι ότι η αδράνεια της μάζας και οι τριβές δεν επηρεάζουν πλέον τόσο πολύ την λειτουργία τους. Τα μηχανικά μέρη έχουν ελαττωθεί κατά 75% όπως και η μάζα τους. Ακόμα έχουν την ικανότητα σχηματισμού πιο ισχνής μορφοποίησης ψεκαζόμενου καυσίμου (fine spray pattern), το οποίο εξαερώνεται πολύ πιο εύκολα στον θάλαμο καύσης και έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη πλήρωση του κυλίνδρου.

Η δυνατότητα ελέγχου των μπεκ με τέτοια ακρίβεια έχει σαν αποτέλεσμα μια περισσότερο βελτιωμένη και ελέγξιμη διαχείριση με οφέλη την χαμηλότερη εκπομπή ρύπων την καλύτερη κατανάλωση καυσίμου, την αύξηση της ιπποδύναμης όπως και την ελάττωση του θορύβου του κινητήρα.

Η ακρίβεια ψεκασμού κατά την καύση δεν αφορά μόνο των έλεγχο της χρονικής στιγμής που θα ανοίξει το μπεκ, αλλά και τη χρονική περίοδο που θα παραμείνει ανοιχτό, καθώς και τη ποσότητα καυσίμου που θα ψεκάσει το μπεκ, ανάλογα με τις στροφές και το φορτίο του κινητήρα. Το μπεκ δεν ανοίγει μόνο μία φορά, αλλά ανοιγοκλείνει πολλές φορές στις διάφορες φάσεις λειτουργίας του κινητήρα.
Hellas Jeep Club.
kj jim
 
Δημοσιεύσεις: 939
Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2005 16:37

Επιστροφή στο Ευρετήριο Δ. Συζήτησης

Επιστροφή στο Engine/Transmission

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες